Muhammed Al-Hvarizmi

Muhammed Al-Hvarizmi
Muhammed Al-Hvarizmi

Rojstvo: okoli 780 p. n. št. v Hvarezmi, Uzbekistan

Smrt: okoli 850 (starost okoli 70), Uzbekistan

Znan po: Pristopih za reševanje linearnih in kvadratnih enačb, utemeljitvi algebre, delu na področju aritmetike

Življenje in delo: Dandanes je znanih zelo malo dejstev iz življenja tega perzijskega matematika. Njegovo ime najverjetneje pomeni, da prihaja iz Hvarizme, ki leži na področju današnjega Uzbekistana.

Al-Hvarizmi je bil najverjetneje ortodoksni musliman, čeprav nekateri zgodovinski zapisi namigujejo drugače.

Največje dosežke svojega življenja je Al-Hvarizmi dosegel med leti 813 in 833. Po tem, ko je Islam pokoril Perzijo, je namreč Bagdad postal znanstveno središče in trgovine in zato so se tam zbirali znanstveniki iz večjega dela Azije (tudi Kitajske). Tako je tja prišel tudi Al-Hvarizmi in bil učenec v Hiši znanja, kjer se je učil znanosti in matematike. Pri tem je prevajal grške in sanskirtske tekste.

Nekateri zgodovinarji (Dunlop) celo namigujejo, da naj bi bil Al-Hvarizmi celo ista oseba kot Musa ibn Sakir, najstarejši izmed treh Banu Musa bratov. Gre za tri iranske šolarje, ki so živeli in delali v Bagdadu, znani pa so po svojih naprednih iznajdbah, ki vključujejo tudi skice avtomatov in celo temelje današnje geometrije.

Prispevek k matematiki: Čeprav je Al-Hvarizmi delal kot matematik, astronom in geograf, pa je še vedno najbolj znan po svojih matematičnih dosežkih. Kot prvi je v islamski svet in Evropo uvedel decimalni sistem, izumil kvadrant (instrument za merjenje dolžin), zapisal trigonometrične tabele za funkciji \(\) in \(\) ter izboljšal Ptolemejevo astronomijo in geografijo.

Al-Hvarizmi je napisal knjigo Al-Jabr, ki prikazuje preproste koncepte današnje algebre in geometrije, za razliko od Diofantovih del pa uvaja splošne metode. Prav zaradi tega Al-Hvarizmija pogosto imenujemo kar "oče algebre" (beseda algebra izhaja iz mena njegove knjige, beseda algoritem pa kar iz njegovega imena).

Al-Hvarizmi je tudi prvi, ki je poimenoval ničlo kot samostojno številko, njegovi teksti pa se še danes smatrajo za ene najbolj vplivnih v zgodovini človeštva.