Evklid

Evklid
Evklid

Rojstvo: okoli 365 p. n. št. v Aleksandriji, Egipt

Smrt: okoli 275 p. n. št. (starost okoli 90) v Aleksandriji, Egipt

Znan po: Evklidski geometriji, Evklidovem številu, Evklidovem algoritmu

Življenje in delo: Evklidovo ime pomeni "Good Glory", znan pa je tudi pod imenom Evklid iz Aleksandrije. Pogosto ga imenujemo kar "oče geometrije", saj je znan po svojem delu Elementi, ki je postavilo večino grške matematike na trde temelje.

Obstaja zelo malo zapisov o Evklidovem življenju, skoraj vsi od teh pa so iz časa po njegovi smrti. Največ je znanega o njem iz zapisov zgodovinarja Paposa Aleksandrijskega, ki pa je živel stoletja za Evklidom in je zapisal, da je Evklid poučeval matematiko in bil ustanovitelj Aleksandrijske šole matematike. Najverjetneje je matematiko Evklid študiral v Atenah pri Platonovih učencih, znano pa je, da je približno dvajset let živel in delal na Aleksandrijskem dvoru.

Prispevek k matematiki: Njegovo najbolj znano delo so Elementi (Stoicheia). Gre za delo, ki sestoji iz trinajstih knjig in je še vedno eno izmed najvplivnejših v zgodovini. Gre za nekakšen konglomerat Evklidovih originalnih idej in idej drugih, ki so podobne stvari študirali že pred njim, delo pa postavlja temelje mnogim vejam matematike, kot so geometrija, teorija števil ... V tem delu je prvič objavljen Pitagorov izrek (ki ga je tudi dokazal), Evklid pa se je posvetil tudi krogom, geometrijskim telesom, razmerjem, nesorazmernim količinam ipd.

Čeprav je Evklid znan kot en izmed največjih matematikov vseh časov, pa je verjetno še večji pečat pustil kot učitelj. Izreke, trditve in probleme je predstavil jasno, z veliko mero občutka, rešitve pa je podal logično in sistematično. Zaradi vsega tega se Elemente še dandanes uporablja kot osnovo za vse učbenike, pa čeprav je minilo že več kot dva tisoč let od Evklidove smrti.

Napisal je tudi delo Podatki (Data), v katerem je zbral geometrijske izreke. Verjetno najzanimivejši rezultat iz dela je reševanje tretje grške kanonske oblike kvadratne enačbe, dokazal pa je tudi, da \(\) ni racionalno število.

Po Evklidu se imenuje asteroid 4354 Evklid.