Arhimed

Arhimed
Arhimed

Rojstvo: okoli 287 p. n. št. v Sirakuzah na Siciliji, Italija

Smrt: okoli 212 p. n. št. (starost okoli 75) v Sirakuzah na Siciliji, Italija

Znan po: Natančnem izračunu vrednosti števila \(\), formulah za izračun geometrijskih lastnosti

Življenje in delo: Arhimedov oče, Fidij, je bil astronom, zato se je tudi Arhimed, poleg glasbe in poezije, najbolj zanimal prav za astronomijo. Zaradi očetovega vpliva je Arhimed svojo izobrazbo pridobil v Aleksandriji v Egiptu. Ko je svoj študij zaključil, se je vrnil v Sirakuze, kjer je delal kot inženir vojnih strojev (katapult) za kralja Herona II.

En izmed njegovih izumov je tudi Arhimedov krempelj (znan tudi kot Železna roka in Tat), s katerim so prestregali neželene ladje, ki so želele nepovabljene vstopiti v pristanišče Sirakuz. Naprava je bila kombinacija škripcev, vzvodov, kljuk in kablov, ladje pa je ustavila, dvignila in jih vrgla v vodo.

Arhimedovo življenje obkroža veliko anekdot. Najbolj znana je tista, ki pravi, da je Arhimed nag tekel po Sirakuzah in pri tem vzklikal "Eureka!" ("Našel sem!"), ko je odkril princip vzgona medtem ko je se kopal v kopalni kadi. Zanimiva je tudi anekdota o njegovi smrti. Arhimed naj bi bil zaposlen s svojim delom na plaži, kjer je v pesek zapisoval formule in ugotovitve, pri tem pa ga vojna, ki je tedaj divjala v Sirakuzah ni preveč zanimala. Ko so rimski vojaki vstopili na plažo, na kateri je delal, je en izmed njih uničil vse, kar je Arhimed zapisal v pesek, zato se je le-ta razhudil. Rimski vojak ga ni prepoznal in ga je prebodel s svojim mečem. Njegov uboj je bil sicer proti ukazom rimskega kralja Marija Kladija, ki je ukazal, naj veliki mislec ostane živ in se je zato svojcem in prijateljem Arhimeda opravičil ter organiziral njegov slavnostni pogreb.

Prispevek k matematiki: Arhimed se je predvsem ukvarjal z geometrijo, znanostjo in principi mehanike. Pri tem je prispeval tako veliko, da zaradi njegovih ugotovitev lažje razumemo gravitacijo, hidrostatiko in vzgon, poznamo pa tudi vsakdanje principe pri uporabi vzvoda in škripca.

Arhimed je bil prvi, ki je zapisal nekatere znane formule, ki so v uporabi še danes. Najbolj znani sta formuli za izračun obsega (\(\)) in ploščine kroga (\(\)), do katere je prišel prek sistema, ki ga je sam imenoval sistem neskončnosti. Njegov sistem je bil precej podoben današnji veji matematike, analizi. Arhimed je zapisal tudi formulo za izračun prostornine nepravilnih teles. Poleg tega je odkril točno vrednost števila \(\) (pi) in zapisal formulo za izračun prostornine krogle.

Pi
Prikaz števila pi in pojasnitev formule za obseg kroga.