Aleksander Grothendieck

Aleksander Grothendieck
Aleksander Grothendieck

Rojstvo: 28. 3. 1928 v Berlinu, Nemčija

Smrt: /

Znan po: Pionirstvu v moderni algebraični geometriji, delu v homološki algebri in funkcionalni analizi

Življenje in delo: Alexander se je rodil v Berlinu židovskemu očetu, rojenemu v Rusiji in protestantski materi, kot zunajzakonski otrok (čeprav je par ostal skupaj vse svoje življenje). Grothendieck je s svojima staršema živel do 1933, ko sta se preselila v Pariz in ga pustila pri duhovniku Williamu Heydornu v Hamburgu.

Med drugo svetovno je Grothendieck živel s Heydornom v Franciji, njegov oče pa je bil deportiran v Auschwitz, kjer je tudi umrl. Srednjo šolo je tako Alexander obiskoval v Chambonu v Franciji, kjer se je tudi prvič bolj konkretno srečal z matematiko. Po končani vojni je odšel na univerzo v Montpellier, postati pa si je želel učitelj matematike. Od tam je odšel v Pariz in tam študiral dalje, svojo doktorsko disertacijo iz funkcionalne analize pa je spisal na univerzi v Nancyju med leti 1950 in 1953. Naslednji dve leti je preživel na univerzi v Sao Paulu. Leta 1957 je začel s svojim delom na področju algebraične geometrije in homološke algebre, veliko pa je tudi potoval (1960 je npr. obiskal univerzo v Kansasu).

1966 je Grothendieck prejel Fieldsovo medaljo za svoje dosežke v matematiki, vendar se slovesnosti ni udeležil v znak protesta tedanji situaciji v Vzhodni Evropi. Njegovo najpomembnejše službovanje je na Inštitutu za napredne znanstvene študije (IHES), kjer je najbolj matematično razvil in tudi spisal največ pomembnih matematičnih tekstov. Tam je delal dvanajst let, nato pa se je poročil. Zanimivo je, da svojim trem otrokom ni dovolil obiskovanja javnih šol in "normalne" izobrazbe, saj je verjel v to, da je za življenje veliko bolje, da se zna človek sam znajti, kot pa da hodi v šole.

Leta 1970 je Grothendieck postal profesor na College de France, leta 1985 pa je izdal avtobiografijo Récoltes et Semailles (Žetev in setev). Tri leta kasneje je osvojil Crafoordovo nagrado, eno izmed najbolj priznanih matematičnih nagrad, denar (1,5 miljona francoskih frankov) pa je zavrnil. Istega leta se je upokojil, od leta 1991 pa živi osamljeno življenje v vasici v Pirenejih.

Prispevek k matematiki: Njegova briljantna dela zajemajo več področij matematike, kot so teorija števil, geomterija, topologija in funkcionalna analiza, revolucionaliziral pa je algebraično geometrijo. Posebej znan je po svoji shematični teoriji in drugih teorijah, ki združujejo razna področja matematike. Njegova posebnost je bila, da je povezoval področja matematike in tako je povezal algebraično geometrijo s teorijo števil, topologijo s teorijo množic itd.

Ker je bil mojster abstrakcije, je utemeljil homološko algebro, s katero sta skupaj s svojim učencem Pierrom Delignom lahko dokazala Weylove domneve. Zelo znan je tudi njegov temeljni izrek metrične teorije tenzorskih produktov.

Kljub vsem izjemnim dosežkom pa je verjetno vrhunec njegove matematične kariere dokaz Grothendieck-Riemann-Rochovega izreka, s katerim je revolucionaliziral K-teorijo, razvil Grothendieckove kategorije, neskončne sklade in drugo. Mnogi menijo, da je Grothendieck največji in najboljši matematik 20. stoletja ter en izmed največjih genijev vseh časov.